Opiskelu Aurinkorannikolla

Fuengirolassa on mahdollista olla opiskelijana monellakin tapaa. Espanjan kielen hallitsevalle mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta me keskitymme nyt opiskeluvaihtoehtoihin, joissa pärjää suomella, englannilla tai espanjan alkeilla. Meidän projekteissa mukana ollut sosionomiopiskelija Laura kertoi jo oman tarinansa opintoihin kuuluvassa työharjoittelussa olemisesta ja antoi siihen liittyviä vinkkejä täällä.

Katri puolestaan oli opiskeluaikanaan vaihdossa Malagan yliopistossa.

Vaihto oli Erasmus+ -ohjelman vaihto, jonka kautta voi lähteä Erasmus -apurahan ja suomalaisen opintotuen turvin opiskelemaan yhdeksi tai kahdeksi lukukaudeksi johonkin eurooppalaiseen yliopistoon. Ainakin omassa oppilaitoksessani, Jyväskylän yliopistossa, vaihtoon lähtemiseen kannustettiin opiskelijoita jo opintojen alkuvaiheesta lähtien. Yliopisto järjesti myös useampia kansainvälistymis- tai vaihtoinfoja ennen vaihtojen hakuaikoja. Infoissa sai tietoa siitä, miten ja mihin aikoihin vaihtoon voi hakea, miten vaihto on taloudellisesti mahdollista (erasmus -apuraha ja opintoraha) ja monia muita käytännön ohjeita. Myös oman oppilaitoksen kansainväliset palvelut neuvovat ja informoivat ulkomaanvaihdosta kiinnostuneita opiskelijoita. Rohkeasti siis vain pyytämään infoa, jos vaihtoon lähtö opiskelijana kiinnostaa!

Opiskelemaan Malagaan!

Mahdollisia vaihtokohteita tutkailtuani päätin hakea vaihtoon Malagan yliopistoon, sillä olin opiskellut hiukan espanjan kieltä (tasoni oli tuolloin A2), ja tottakai kaunis sää ja Espanjan kulttuuri kiinnostivat minua kaikin puolin.


Malagan yliopisto

  1. yli 30 000 tutkinto-opiskelijaa

  2. kaksi kampusta (Teatinos ja El Ejido Malagan keskustassa)

  3. Monitieteinen: taiteiden-, luonnontieteiden-, viestinnän-, kasvatustieteen-, terveystieteiden-, lääketieteen-, kauppatieteen-, taloustieteen-, lakitieteen-, yhteiskuntatieteiden-, humanististen tieteiden-, matkailun ja psykologian ja tiedekunnat sekä teknillinen korkeakoulu

  4. oppiaineita sairaanhoidosta ja tietojärjestelmätieteistä filosofiaan ja taidehistoriaan

Filosofian ja kielten laitos Malagan yliopistolla

Ajattelin, että teen vaihdossa joitakin Malagan yliopiston tarjoamia kursseja, mutta myös etäopintoina omia kurssejani Suomeen. Opintotuen saaminen ei riipu siitä, tekeekö vaaditut opintopisteet oman- vai vaihtoyliopiston kursseina. Sain omalta oppilaitokseltani varmistuksen vaihtoon hyväksymisestä jo keväällä, ja Malagan yliopistolta varmistuksen kesän 2018 aikana. Tässä menetin ensin malttini, ja kyselin jo kesäkuussa Malagan yliopiston kansainvälisestä toimistosta, miten on, milloin voin ilmoittautua Malagan yliopistoon syyslukukaudeksi 2018, mutta tuolloin sain pyynnön odottaa rauhassa ohjeita, jotka tulivat lopulta heinäkuussa. Espanjassa yliopiston lukukausirytmi on erilainen kuin Suomessa: syyslukukausi alkaa lokakuussa ja jatkuu vielä joululoman jälkeen helmikuuhun saakka. Toki tässäkin oli oikeasti jouston varaa, sillä monen vaihto-opiskelijan piti lähteä jo tammikuussa kotimaahansa. Erään kurssin opettaja järjesti vaihto-opiskelijoita varten aiemman lopputentin.

Malagan yliopisto järjesti vaihtoon tulleille aluksi kahden viikon maksullisen espanjan kielen kurssin. Kielikurssi oli jännittävä, mutta hyvä tapa aloittaa muihin vaihto-opiskelijoihin tutustuminen. Kielikurssilla meidät (monta sataa ulkomaista opiskelijaa) jaettiin pienempiin ryhmiin espanjan tasotestin mukaan. Eri tasoisia ryhmiä oli aivan nollatasolta pitkälle edistyneisiin. Ei siis hätää, kaikki eivät todellakaan osanneet espanjaa, vaikka olivatkin valinneet vaihtokohteeksi Malagan! Aivan iloisesti mukana pärjäsivät koko vaihdon ajan sellaisetkin, jotka eivät olleet ikinä opiskelleet espanjaa, ja joilla myös englannin kieli oli vasta alussa.

Kielikurssin päätyttyä alkoivat “varsinaiset” yliopiston kurssit. Malagassa lukukausi siis käynnistyi vasta lokakuussa. Vaikka ainakin Malagan yliopisto “pelottelee” vaihto-opiskelijoille tarkoitetussa infossa, että englanninkielisiä kursseja on niukasti, ja että espanjaa olisi hyvä osata jo ainakin keskinkertaisesti, todellisuudessa englanninkielisiä kursseja löytyy kyllä, jos ei odota, että voi opiskella ainoastaan oman pääaineen mukaisia kursseja. Suomalaisena vaihto-opiskelijana etu on siinä, että Suomessa yliopisto ei määrää, että ulkomailla suoritetun kurssin täytyy täysin vastata jotakin kurssia kotimaassa. Myöskään tarkkoja oppiainerajoja ei ole, eli itse yhteiskuntatieteen opiskelijana olisin saanut valita vaikkapa matkailun kursseja. Pystyin siis itse valitsemaan minua kiinnostavia kursseja englanniksi ja espanjaksi opetettuna. Valitsin filosofiaa, sosiologiaa ja englannin kieltä (espanjaksi opetettuna!). Kurssit olivat pääpiirteittäin samanlaisia, kuin mihin olin Suomessa tottunut. Opettaja luennoi, opiskelijat kuuntelivat, välillä käytiin ryhmissä keskustelua, tehtiin ryhmätyö, kurssin päätyttyä oli tentti kurssilla käydyistä aiheista. Poikkeus oli filosofian kurssi, jonka tein. Siellä opiskelijoiden tuli valmistella essee ja esitys jostakin valitsemastaan aiheesta, joka sopi kurssin teemaan. Joka kurssin aluksi annettiin kuitenkin selkeä info, mitä kurssin suorittaminen vaatii, joten kukaan ei varmasti joudu yllättäen jonkinlaiseen suulliseen tenttiin koko ryhmän eteen!

Oma viikkoaikatauluni oli Malagan yliopiston kurssien suhteen väljä: maanantait ja perjantait vapaita. Noina päivinä tein etäkursseja Suomeen tai lähdin reissuille. Päivät, jolloin olin yliopistolla Malagassa, tuntuivat pitkiltä, koska päivän viimeinen luento alkoi vasta puoli viiden aikaan. Kampus tyhjenee ainakin Malagassa vasta illalla. Suomessa olin itse tottunut hieman aikaisempaan luentorytmiin, vaikka eivät kai iltaluennot Suomessakaan täysin tavattomia ole.

Muita käytännön asioita vaihto-opiskelijana

Kesällä ennen vaihtoon lähtöä tutkin kohtuuhintaisia asumisvaihtoehtoja Malagassa, mutta päädyin aloittamaan Espanjassa olon tuttujeni kautta löytyneestä asunnosta Fuengirolassa. Vaihdon alkuosan matkasin siis Malagaan useana päivänä viikossa junalla, jonka perään minun piti vielä ottaa bussi tai metro päästäkseni yliopistolle. Sittemmin kyllästyin pitkään matkaan, ja etsin ja löysin asunnon Malagasta, idealista.es -sivulta. Hintataso on Malagassa melko korkea, mutta oma huoneeni jaetussa asunnossa, suoraan metropysäkin vieressä maksoi kuukaudessa 350 euroa, sisältäen veden, sähkön, nettiyhteyden ja oman kylpyhuoneen. Asunnon sain sopimalla asunnon välittäjän kanssa, että tulen katsomaan huonetta paikan päälle. Tapaamisella sitten sovimme, että muutan kyseiseen huoneeseen. Vuokranantaja ei puhunut sanaakaan englantia, mutta oli silti ystävällinen, vaikken itse osannut tuolloin espanjaksi paljon muuta sanoa kuin että tykkään, kyllä, milloin voin muuttaa tänne? Teimme myös selkeän vuokrasopimuksen, jonka luin ensin rauhassa google -kääntäjän ja espanjalaisen tuttuni avulla. Vuokranantaja itse asui asunnossa myös, mikä toisaalta oli hyvä, sillä hän myös kyseli menemisiäni ja tulemisiani. Joku siis hiukan huolehti. Toisaalta perinteinen kämppisasuminen ilman vuokranantajan läsnäoloa lienee rennompaa…

Vaihdon tarkoitus on toki kokeilla opiskelua ulkomailla, mutta kurssisuoritusten lisäksi mukaan lähtee arvokasta muuta elämänkokemusta ja usein hauskoja muistoja. Malagassa esimerkiksi ESN (Erasmus student network) järjestää vaihtoon tulleille monenlaista valmista ohjelmaa, liikuntaa ja edullisia retkiä, joilla voi viettää aikaa muiden vaihtareiden kanssa. Myös omatoiminen reissailu Espanjassa kannattaa 🙂

Yhteenvetona voisin siis sanoa, että vaihtoon lähteminen on suositeltavaa, jos yhtään siltä tuntuu, että haluaisi haastaa itseään ja huomata, että myös toisessa maassa on mahdollista pärjätä ja luoda omaa arkea. Ja mikäli Suomi-ikävä huolettaa, niin Malaga on hyvä vaihtokohde. Muihin suomalaisiin vaihto-opiskelijoihin en itse kampuksella törmännyt, mutta koko Aurinkorannikolla on kyllä muitakin suomalaisia!

Pari vinkkiä vaihtoon:

1. Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta! Se kädessä julkisen terveydenhuollon käyttö esimerkiksi päivystykseen menoa vaativissa tilanteissa on sujuvampaa.

2. Älä kanna koko omaisuuttasi mukana. Pidä pankkikortin sijaan mukana käteistä. Taskuvarkauksia voi tapahtua. Kokemuksen syvällä rintaäänellä. Malagassa toki on suomen Espanjan suurlähetystön konsulaatti, jonka kautta voi tarvittaessa uusia passin. Konsuli myös auttaa ja ohjaa suomalaisia hätätilanteissa.

3. Villasukat mukaan! Pätenee kaikkeen asumiseen Espanjassa, sillä oman kokemukseni mukaan asunnot ovat vilpoisia.

Aurinkorannikolla on mahdollista olla etä– ja verkko-opiskelijana, jolloin usein riittää, että on tietokone ja nettiyhteys käytettävissä. Opintoja tarjotaan yksittäisistä kursseista opintokokonaisuuksiin ja tutkintoihin. Kannattaa tarkistaa mihin koulutuksiin saa Kelan opintotukea. Muita rahoitusvaihtoehtoja on kysyä mahdollisuudesta opiskella työttömyysetuudella. Aikuiskoulutukeen oikeutetut saavat tukea monipuolisemmin myös tutkinnon osiin, kuten avoimen yliopiston opintoihin.

Englanninkielisiä opintomahdollisuuksia ja linkkejä ajankohtaisiin kielikursseihin löytyy muun muassa Studentumin sivuilta. Aurinkorannikolla voi opiskella muun muassa graafista suunnittelua ja mediaa, sisustusarkkitehtuuria ja -suunnittelua sekä muoti- ja vaatesuunnittelua Marbellassa. Koulutus on maksullista. Fuengirolassa toimii kolme yksityistä aikuisoppilaitosta, jossa opetus on suomeksi. Aurinkorannikon Matkaopaskoulun kevään hakuaika on nyt käynnissä ja seuraava kurssi pidetään 30.03.-22.05.2020. Nordic Hair & Beauty Academyssa voi suorittaa hiusmuotoilija- sekä meikkaaja-maskeeraja alojen opintoviikot. Haku on päällä ympäri vuoden.

Sport Massage Institute of Finland, Hierojaopisto Espanjassa antaa vajaassa vuodessa valmiudet suorittaa hieronnan ammattitutkinnon. Karita on käynyt tämän koulun, joten tässä hieman omakohtaisia kokemuksia opiskelusta Fuengirolassa. Meidän luokalla oli 19 opiskelijaa ja ikähaitari oli noin 19-60-vuotta, yli 30-vuotiaita oli puolet. Kaikille löytyi suunnilleen oman ikäistä seuraa, mutta ainakin koko meidän ryhmä tuli hyvin toimeen keskenään. Koulutustausta ihmisillä oli toisen asteen koulutuksesta yliopistoon. Osa haki itselleen uutta ammattia, osalle koulutus toimi väylänä jatko-opintoihin ja. Itselleni opinnot toimivat aikaisempaa personal trainer -koulutusta vahvistavana tutkintona ja sain lisätietoa harrastukseeni. Uskon, että sosiaalialan työntekijänäkin on hyvä huomioida ihminen kokonaisvaltaisesti. Opinnot ovat intensiivisiä ja vaativat aktiivista osallistumista. Koulupäivät olivat kuitenkin kohtuullisen pituisia, mielenkiintoisia ja saimme pitää pitkän joululoman. Syysväsymys ei iskenyt aurinkoisten päivien ansiosta ja lihasten kiinnityskohtien nimiä oli mukava opiskella esimerkiksi rannalla tai koulun sisäpihalla altaan ääressä. Karin opetus oli todella ammattitaitoista ja taitavasti suunniteltua.

Kannattaa käydä lukemassa lisää kokemuksia täältä, sivun lopussa Venja kuvaa hyvin opiskelijaelämää myös koulun ulkopuolella. “Elämä Fuengirolassa on pehmeä lasku ulkomaille vaikka ennen ei olisi paljoa matkustellutkaan tai kielitaito rajoittuisi vaikka pelkkään suomeen. Koulupäivien ulkopuolelle jää runsaasti vapaa-aikaa, ja Suuresta suomiyhteisöstä löytää varmasti kaltaisiaan kavereita. Halutessaan Fuengirolassa voi tuntea olevansa kuin pienessä Suomessa auringon alla. Toki myös paljon muuta Fuengirolasta ja sen lähistöltä löytyy. Omista ajanviettovalinnoista riippuen myös espanjan kieli ehtii mukavasti tarttua, jos hakeutuu paikallisten seuraan, ja omalla kohdallani vastaanotto oli varsin lämmin ja ystävällinen.

Suosittelen äärimmäisen lämpimästi jokaiselle seikkailunhaluiselle, elämässä suuntaa etsivälle, alanvaihtajalle, kaamosvihaajalle ja kaikille asiaa harkitseville tätä koulukokemusta, josta aivan varmasti jää paljon käteen!

#Aurinkorannikko #malaga #yliopisto #verkkoopinnot #opintotuki #hierojakoulutus #opiskelu #etäopiskelu #nuortentaidetyöpaja #etsivänuorisotyö #Fuengirola #etsivätyö #nordicacademy #SPOMA #matkaopaskoulu

3 katselukertaa0 kommenttia