Mikä ihmeen Taidetyöpaja?

Nuorten taidetyöpajan syksy Fuengirolassa on alkanut yhteistyön rakentamisella Etsivän nuorisotyön pilotin huipputyyppien Karitan ja Jartsan kanssa. Etsivä työ ja pajaprojektin työntekijä on hankkinut tietoa alueesta ja toiminnan kohderyhmästä, eli kaikenlaisista nuorista. Vaikka nuorten pajatoimintaa on projektina jo pieni hetki Fuengirolassa pilotoitu, on ehdottoman tärkeää olla kartalla alueen nykytilanteesta ja nuorten asioista ihan koko ajan. Ne kun ovat muutoksessa aina. Nuorille suunnattua toimintaa rakentaessa on oltava avoin uudelle, vaikka taustalla onkin jo nuorille suunnatun toiminnan hyväksi havaitut peruspilarit ja arvot!

Mitä siis ovat Nuorten Taidetyöpajan peruspilarit? Tässä Taidetyöpajan lyhyt “hissitarina”:

Nuorten taidetyöpaja tarjoaa toimintaa ja tekemistä päiviin. Erimittaisilla ja erilaisista teemoista koostuvilla pajoilla opit uusia taitoja ja saat työkokemusta. Lisäksi saat uusia ystäviä ja potkua elämääsi. Tarvittaessa autamme miettimään esimerkiksi mitä sitä tekisi isona. Pajalle tullessasi sinun ei tarvitse olla taiteellisesti lahjakas tai erityisen luova persoona. Into kokeilla uusia asioita riittää

Ylläoleva hissitarina on nuorelle suunnattu lyhyt kuvaus pajatoiminnasta. Jos hissin kyytiin astuisi virkamies tai vaikkapa mummosi, voitaisiin vielä tarkentaa, että Suomessa, Jyväskylässä Nuorten taidetyöpaja tarjoaa työkokeilu- ja työharjoittelupaikkoja 17-29 -vuotiaille nuorille. Pajalla nuoret saavat tukea elämäänsä ja tulevaisuuden suunnitteluun. Jyväskylässä erimittaisille pajajaksoille osallistuu vuosittain noin 300 nuorta.

Huomasit ehkä, että Taidetyöpajan hissitarinan alla mainittiin Jyväskylä. Se johtuu siitä, että Nuorten Taidetyöpaja Fuengirola on lähtöisin sieltä. Nuorten Taidetyöpajan kehittämisstrategiaan Suomessa ja Jyväskylässä kuuluu myös kansainvälisyys: ajatellaan, että mahdollisuudet osallistua, kuulua porukkaan ja saada juuri nuorille järjestettyä toimintaa ja ohjausta kuuluvat nuorille heidän asuinpaikastaan riippumatta. Fuengirola on luonteva paikka kansainvälistää toimintaa, koska faktahan on, että täällä meitä suomalaisia on paljon, eikä tilanne luultavasti ole pikaisesti muuttumassa toiseen suuntaan.

Nuorten taidetyöpaja Fuengirolassa

Fuengirolassa Nuorten taidetyöpajan pilotti alkoi keväällä 2018, jolloin pajatoimintaa sellaisena, kuin se Suomessa tunnetaan, tuotiin ensimmäistä kertaa Aurinkorannikolle muotoutumaan ja kehittymään juuri tämän alueen muotoiseksi. Vuoden 2018 aikana ja keväällä 2019 pajatoimintaan on kuulunut monenlaista tekemistä suomalaisnuorille aina espanjankielen opiskelusta erilaiseen taiteen tekemiseen, pieniin retkiin ja ihan vain yhdessäoloon hyvällä porukalla.

Nuorten Taidetyöpaja nimenä herättää ehkä ensimmäisenä mielikuvan paikasta, jossa nuoret tekevät taidetta. Taide tarkoittaa nuorten taidetyöpajasta puhuttaessa luovuuden käyttöä: sitä, että taiteilu ja luovat menetelmät ovat toiminnan välineitä. Toiminnallisesti ja luovin menetelmin voi oppia vaikkapa espanjan kieltä. Taiteilun ja erilaisten juttujen kokeilun lomassa voi myös huomata omia vahvuuksia ja innostua. Tokikaan taide ei ole puuhastelua, vaan se on toiminnassa läsnä ihan oikeilla välineillä ja suunnitellusti. Taiteen ammattilainen ei kuitenkaan tarvitse olla. Tärkeää on myös huomata, että taide tai luova tekeminen voi olla monenlaisia asioita, ei ainoastaan muotokuvia tai savipatsaita.

Nuorten Taidetyöpajan toiminta Fuengirolassa on tarkoitettu nuorille ja nuorille aikuisille elämäntilanteesta riippumatta, aina noin kolmeenkymmeneen ikävuoteen saakka. Mukaan saa tulla omana itsenään, ja nuorten ideoita halutaan kuunnella. Tavoitteena on ulkosuomalaisten nuorten tukeminen oman elämänsä kansainvälisiksi toimijoiksi, kultuurisen integraation ja yhdenvertaisuuden edistäminen. Ohjatun tekemisen ja toiminnan kautta nuorille on tarkoitus tarjota mahdollisuus kuulua porukkaan, jossa voi saada vertaiskontakteja ja halutessaan ohjausta ja tukea. Lisäksi pääsee oppimaan uutta: espanjan kieltä, kulttuuria, kuvataidetta, kameran rakentamista… you name it!

Toiminta ja sen kehittäminen tapahtuu etsivän työn pilottiprojektin kanssa. Tärkeää on myös katsoa, mitä kaikkea voidaan yhdessä erilaisten paikallisten toimijoiden kanssa tehdä ja järjestää nuorille. Pian näemme, mitä taidetyöpajan ja etsivän työn syksy Fuengirolassa tuo tullessaan. Nuorten ryhmätoiminta alkaa pian!

#Nuortentaidetyöpaja

12 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki