Keitä olemme ja mitä teemme?

Moi ja tervetuloa lukemaan blogiamme! Hola y Bienvenidos! Tässä kirjoituksessa kerromme Nuorten Taidetyöpajan ja Etsivän nuorisotyön pilotin taustoista ja työntekijöistä.

Etsivä nuorisotyö ja nuorten taidetyöpaja mistä on kyse?

2018 alkanut Nuorten taidetyöpaja Fuengirolassa sai nuorten palvelujen tiimiin vahvistusta, kun Tampereen seudulla toimiva Silta-Valmennusyhdistys ry sai 2019 syksyllä rahoituksen Etsivän nuorisotyön pilotointiin Fuengirolan alueella. Etsivän työn pilotin rahoittaa Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto / OKM.

Etsivän nuorisotyön pilotointi toimii tiiviissä yhteistyössä Nuorten Taidetyöpaja –projektin ja sen työntekijän kanssa. Molempien projektien kohderyhmää ovat noin 15-29-vuotiaat Fuengirolassa ja lähialueella asuvat suomalaisnuoret.

Nuorten Taidetyöpaja on Jyväskylässä kehittynyt, nyt jo vahva ja tunnettu toimija nuorisotyön kentällä. Eri teemoin pyörivillä pajoilla on Jyväskylässä vuosittain nykyään satoja nuoria yläkoulunsa päättäneistä kolmekymppisiin. Töissä pajoilla nuoria varten on nuorisonohjaajia, sosionomeja ja myös etsivän nuorisotyön ohjaajia. Pähkinänkuoressa Nuorten Taidetyöpaja tarjoaa sitä tarvitseville ja kaipaaville nuorille toimintaa ja tekemistä päiviin. Eri mittaisilla, eri teemaisilla pajajaksoilla pääsee oppimaan uusia taitoja myönteisessä, yhteisöllisessä ilmapiirissä. Samalla voi saada uusia ystäviä, uusia suuntia sekä potkua elämään!

Koska hyvä kannattaa laittaa kiertoon, on taidetyöpajan yhtenä tavoitteena myös kansainvälistyminen: nuorisotyö kuuluu nuorille heidän asuinpaikastaan ja taustastaan riippumatta. Nuorten taidetyöpaja on rantautunut Fuengirolaan keväällä 2018, jolloin alueella toimi ensimmäistä kertaa suomalaisvetoinen nuorten taidetyöpaja. Nuorten taidetyöpaja -projekti Fuengirolassa on Jyväskylän kaupungin toimintaa, ja projektin rahoittajana on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto.

Etsivä nuorisotyö on todettu olevan tehokas tapa tavoittaa nuoria ja tukea heidän yhteiskunnallista osallisuutta. Ammatillinen etsivä työ on matalan kynnyksen työmuoto, jossa tärkeimpiä periaatteita ovat luottamuksellinen suhde, kunnioittava kohtaaminen, vapaaehtoisuus ja jalkautuminen sinne, missä kohderyhmät ovat. Etsivässä työssä ihminen kohdataan kokonaisvaltaisesti ihmisenä, ei ongelmien tai diagnoosien kautta. Tukea saa, on asia mikä tahansa kysymyksestä harrastusmahdollisuuksista vaikeisiin elämäntilanteisiin.

Etsivän nuorisotyön pilotin tarkoituksena on luoda sellainen etsivän työn malli, joka sopii paikan toimintakulttuuriin ja siellä asuvien ihmisten tarpeisiin. Pilotissa keskeistä on kerätä tietoa alueen asukkailta, nuorten kanssa toimivilta tahoilta ja erityisesti nuorilta itseltään kokemuksia asumisesta Aurinkorannikolla ja millaisista nuorisotyön toiminnoista olisi täällä hyötyä.

Yhteistä mallia etsitään etsivän nuorisotyön ja taidetyöpajan yhteistyönä – onhan kohderyhmä eli kaikenlaiset nuoret ja heidän hyvinvointinsa yhteinen molemmille. Etsivä nuorisotyö ja nuorten taidetyöpajatoiminta kulkevat luontevalla tavalla rinnakkain, koska molemmissa korostuu kunnioittava kohtaaminen ja myös nuoren oman näkökulman ja erilaisuuksien huomioiminen.

Nuorten taidetyöpaja Fuengirolassa on nuorille suunnattua ryhmämuotoista toimintaa ja tekemistä, jossa hyödynnetään taidetta ja luovuutta tekemisen välineinä. Työpajalle tullakseen ei tarvitse olla minkään alan taituri, halu kokeilla ja oppia yhdessä uutta riittää. Nuorten taidetyöpajalla kantava ajatus on, että kaikki nuoret ovat hyviä, osaavia ja taitavia omana itsenään.

Yksilötyön lisäksi etsivän työn tavoitteena on edistää yhteisöllistä hyvinvointia ja osallisuutta. Yhteistyössä nuorten taidetyöpajan kanssa alkaa lokakuussa ryhmä, joka tarjoaa nuorille ilmaista espanjankielen opetusta sekä tutustumista erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin rennossa ja kannustavassa porukassa. Haluatko mukaan? Laita viestiä!

Keitä olemme?

Nuorten taidetyöpajan ohjaajana toimii Katri Aho. Katri on tuore YTM, pääaineena sosiaalityö. Työkokemusta sote-alalta on kertynyt lasten-, nuorten- ja lapsiperheiden parista. Katri on aina harrastanut erilaista taiteilua, erityisesti tanssin ja kuvataiteilun muodossa. Myös “yliopistoura” alkoi taidekasvatuksen opinnoilla.

Etsivässä nuorisotyön pilotissa on Karita Snellman. Karita on koulutukselta mm. YTM pääaineena sosiaalipolitiikka, sosionomi (YAMK) ja ammatillinen opettaja. Työkokemusta sote-alalta on lähes 20 vuotta. Karita aloitti etsivässä nuorisotyössä 2008 ja oli siinä välissä kaksi vuotta Tampereen yliopistolla tutkijana hankkeessa, jossa tutkittiin nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta Tesoman asuinalueella. Harrastuksina on kuntosali sekä anatomiaan, kuntoliikuntaan ja ravitsemukseen liittyvät opinnot.

Lisää tietoa Nuorten työpajatoiminnasta täältä ja Jyväskylän Nuorten Taidetyöpajatoiminnasta täältä!

Lisää tietoa Etsivästä nuorisotyöstä täältä ja Silta-valmennusyhdistyksestä täältä!

4 katselukertaa0 kommenttia