Harjoittelijana Aurinkorannikolla

Taipaleeni Nuorten Taidetyöpaja Fuengirolan-projektin ja Etsivän työn pilotin harjoittelijana alkaa olla loppusuoralla ja on aika kääntää katsetta taaksepäin sitä kohti, mitä kaikkea matkaani harjoittelijana täällä on mahtunut. Aika on hurahtanut todella nopeasti, kun aikaa tarkastelee taaksepäin! Saavuin Fuengirolaan syyskuun viimeisinä päivinä, että ehtisin pari päivää tutustua ympäristöön ennen harjoittelun alkamista. Ajatukset ennen lähtöä vaihtelivat jännityksestä kauhuun, mutta mieli rauhoittui, kun laskin laukkuni Fuengirolan kodin lattialle; olin selvinnyt koko matkasta tänne saakka ja innostus alkoi hiipiä mieleeni. Ajatus kahdesta kuukaudesta vieraassa ympäristössä ja projektityön harjoittelussa tuntui alun jännityksestä huolimatta hyvältä päätökseltä.

Ympäristö tuli pikkuhiljaa tutuksi, vaikkakin Google Maps kulki uskollisena ystävänä jonkin aikaa reittien varmistajana. Nopeasti kuitenkin usein käydyt paikat alkoivat löytyä ja uudetkin nopeammin, kun alueet ja etäisyydet alkoivat hahmottua. Alussa juhlaa oli, jos löysi ruokakauppaan eksymättä, mutta viikkojen kuluessa heittäydyin jo niin rohkeaksi, että vilkaisin uuden paikan kartalta lähtiessä, mutta puhelin karttoineen sujahti sen jälkeen reppuun. Vielä ei ole isommin eksytty, ja pitäisin tätä suurena saavutuksena huonon suuntavaistoni kanssa.

Muutoin Espanja on ympäristön ja etenkin sään puolesta tarjoillut parastaan; kelit ovat olleet läpi harjoittelun hyviä (muutamaa sadepäivää lukuunottamatta), vaikka viileämmät tuulet ovat marraskuun myötä laskeutuneet myös Fuengirolaan. Auringosta on kuitenkin saanut nauttia, niin harjoittelupäivien lomassa kuin vapaa-ajallakin.

Oman harjoitteluni aikana olen päässyt osallistumaan monenlaiseen suunnitteluun, tekemiseen ja toimintaan. Harjoitteluni sisältöihin on kuulunut mm. etsivää katutyötä, mainosten laatimista, yhteistyötahojen kontaktointia ja näiden kanssa toimimista sekä tietenkin Aurinkorannikolla asuvien nuorten kohtaamista ja heidän kanssaan tekemistä ja olemista. Yhdessä nuorten kanssa on vietetty aikaa esimerkiksi joka tiistaisissa nuorten illoissa pelaillen ja taiteillen, liikuntakurssilla uusia laleja kokeillen ja opiskellen espanjan kieltä niin luokkaopetuksessa kuin yhdessä kahvitellen.

Pääsin harjoitteluni aikana myös vierailemaan esimerkiksi Aurinkorannikon Saappaan (https://www.aurinkorannikonseurakunta.fi/osallistu/pienryhmat/saapas) ja Aurinkorannan opetuksen ja valmennuksen (www.valmennukseen.fi) toiminnassa. Saappaan toiminta oli minulle ennalta Suomesta tuttua, mutta äkkiseltään katupäivystys Ferioilla oli hyvin erilainen, kuin katupäivystys Jyväskylän keskustassa, ihan jo liikkeellä olevien ihmismäärien puolesta. Aurinkorannikon opetuksen ja valmennuksen puolella pääsin kurkistamaan koulumaailmaan ja palauttelemaan mieleeni omia ylä-asteen aikaisia opintoja. Hieman hakemista oli, mutta yllättäviäkin asioita muistui mieleen pienen kertaamisen kautta.

On ollut antoisaa kohdata Fuengirolan alueella toimivia tahoja ja etenkin paikallisia nuoria, jotka elävät kukin omanlaistaan vaihetta täällä kaukana Suomesta; osa on tullut viipyäkseen hetken, osa pidemmän ajanjakson ja toiset etenevät fiilisten mukaan. Olen kohdannut paljon myös muita Fuengirolassa eri mittaisia työharjotteluitaan suorittavia opiskelijoita. Oppilaitokset saattavat suoraan tarjota mahdollisuutta lähteä ulkomaille harjoitteluun tai suorittamaan opintoja esimerkiksi Erasmus-vaihtojen kautta. Erasmus-vaihtojen kautta on mahdollisuus saada apurahaa ja myös esimerkiksi opintolainaan voi saada korotusta ulkomailla suoritettavien opintojen tueksi. Lisää tietoa löydät Erasmuksesta täältä https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities/individuals/students/studying-abroad_fi ja Kelan tukien rajauksista täältä https://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille .

Itse sain tiedon mahdollisuudesta harjoitteluun Fuengirolassa omalle koululleni välitetyn sähköpostin kautta, mutta omalta koulultaan kannattaa myös suoraan tiedustella mahdollisuutta vaihto-opiskeluun tai harjoittelun suorittamiseen ulkomailla. Oppilaitoksella voi myös olla suoraan mahdollisia yhteistyössä toimivia oppilaitoksia tai harjoittelupaikkoja ulkomailta.

Harjoittelupaikkoja Fuengirolasta voit löytää myös itsenäisesti esimerkiksi Facebookin https://www.facebook.com/groups/aurinkorannikon.harjoittelupaikat/ ryhmästä ja selvitellä niiden mahdollisuuksia soveltumisesta omiin opintoihin. Ulkomailla suoritettavat opinnot ja harjoittelut vaativat jonkin verran paperitöitä, mutta oppilaitokselta kannattaa rohkeasti pyytää tukea ja neuvoja järjestelyissä ja huomioida esimerkiksi tarvittavat vakuutukset kuntoon; esimerkiksi kattava matkavakuutus ja erilaiset terveysvakuutukset helpottavat tilannetta hädän keskellä.

Kuten todettua; aika on mennyt todella nopeasti. Kokemuksena harjoittelu ulkomailla oli mielestäni kokonaisuudessaan hyvä ja antoi tilaisuuden kokeilla ulkomailla arjen elämistä. Harjoittelun pituudessa kannattaa huomioida se, että totuttelu ympäristöön ja uuteen arkeen vie oman aikansa. Kulttuuri Espanjassa on erilainen kuin Suomessa, vaikka suomalaisia palveluita onkin saatavilla, ja mahdollisuus ainakin jonkinlaiseen “kulttuurishokkiin” on olemassa. Totuttelulle ja ihmettelylle on varattava oma aikansa, että harjoittelusta/opinnoista ulkomailla saa parhaan mahdollisen hyödyn ja ilon irti. Jos vielä aikoo nähdä ympäristöä kattavasti esimerkiksi viikonloppureissuilla, lyhyet harjoittelut voivat hujahtaa todella nopeasti. Itse koin kahden kuukauden pätkän juuri sopivaksi; totuttelu vei ensimmäiset viikot, ennen kuin rutiinit alkoivat hahmottua ja arki sujua huomaamatta.

Perjantaina kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle ja vastassa on taas Suomen sää, arki ja opinnot. Kuitenkin myös koti, läheiset ja tutut rutiinit. Takana on ikimuistoinen reissu, kokemukset ja opit, jotka säilyvät mielessä pitkään. Vielä kun auringon saisi täältä pakattua mukaansa, mutta on luottettava siihen, että se malttaa kurkistaa myös koti-Suomen puoleen.

Adíos!

#Aurinkorannikko #kansainvälisyys #opiskelu #opisekelija #Fuengirola #harjoittelupaikat #harjoittelija

7 katselukertaa0 kommenttia